Srečanja za IT strokovnjake

Pregled najpogostejših napak pri uporabi pravnih podlag po GDPR

  Kdaj:
 Ura:
 Kje:
03.03.2022
11:00:00
online,
  • Ali videonadzor izvajamo na podlagi zakona, zakonitega interesa ali katere druge pravne podlage?
  • V katerih primerih smemo dostop do naše storitve pogojevati s posredovanjem osebnih podatkov?
  • Smo za pridružitev v klub zvestobe dali privolitev ali smo se drugače zavezali?

Na zgornja in tem podobna vprašanja bomo odgovarjali na rednem mesečnem srečanju GDPR planeta - "Pregled najpogostejših napak pri uporabi pravnih podlag po GDPR".

Gre za vprašanja, ki v praksi povzročajo največ in najbolj boleče glavobole. Ob uporabi napačne pravne podlage namreč lahko pridemo do situacije, ko bi morali vse osebne podatke izbrisati. Si predstavljate, da bi morali izbrisati celotno bazo naročnikov na vaše e-novice? Prav to so nevarnosti – da o (upravnih) globah sploh ne govorimo –, ki jih bomo na srečanju tudi izpostavili in – tako kot vedno – na vprašanja tudi odgovorili s praktičnimi primeri.

Prav tako bomo pravne podlage povezali z informacijami (disclaimer-ji) za posameznike in predstavili, kako se da informacije napisati enostavno in razumljivo, pri čemer seveda ne bomo mogli niti mimo analize vzorcev nadzornih organov – samo namig: naše priporočilo je, da vzorce uporabljate z zelo velikim zrnom soli (Cum grano salis).

Predavatelj:
Klemen Kraigher Mišič
je bil skoraj desetletje državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov pri Informacijskem pooblaščencu, kjer se je loteval tudi najtežjih inšpekcijskih in prekrškovnih zadev. Sicer pa pravnik, ki je vmes pridobil tudi Executive MBA na ljubljanski Ekonomski fakulteti. Razume torej tako področje varstva osebnih podatkov, kakor tudi posel. Zato obe področji skuša združevati tudi pri svetovanju na način, da zakonske zahteve čim manj vplivajo na posel, obenem pa pravne rešitve še vedno temeljijo na zakonodaji, znanju in izkušnjah.
Klemen je tudi so-avtor znanstvenega Komentarja GDPR ter več strokovnih člankov s tega področja; prav tako je že več kot 15 let predavatelj ter eden prvih, ki je pridobil certifikat ISACA CDPSE.

 

V drugem delu srečanja pa si bomo pogledali, kaj se dogaja na področju varovanja informacij zaradi vojne v Ukrajini. 

»Poročilo s terena« - Kaj se dogaja na kibernetskem vojnem polju zaradi trenutnih kriznih razmer?

Zaradi trenutnih razmer v Ukrajini je močno na udaru informacijska varnost. Ne le države, pač pa tudi podjetja, postajajo množične tarče kibernetskih napadov. Žal tudi slovenska. Zato smo za udeležence tokratnega mesečnega srečanja pripravili manjši bonus, saj se nam bo uvodoma na kratko pridružil eden največjih strokovnjakov za informacijsko varnost pri nas Boštjan Špehonja, ki nam bo iz prve roke na hitro razkril, kaj se dogaja in nam dal napotek ali dva, kako se lahko vsaj malo zavarujemo. Ne pozabite, da je informacijska varnost neposredno povezana tudi z varnostjo obdelave osebnih podatkov, saj večina obdelav dandanes poteka v elektronski obliki.

Predavatelj:
Boštjan Špehonja je direktor podjetja GO-LIX d.o.o ter strokovnjak na področju kibernetske varnosti s kar nekaj mednarodno priznanimi certifikati (Certified Ethical Hacker – Master, Certified Network Defense Arcihtect, Security+, CEH Practical, CompTIA Advanced Security Practitioner ce, CompTIA CySA+). Ima širok nabor izkušenj, saj mu je pregled svojega IKT okolja zaupalo že več sto organizacij, kot so podjetja s kritično infrastrukturo, banke, zavarovalnice, ministrstva, ter številna druga. Izvaja tudi izobraževanja ter delavnice na temo varne uporabe interneta in etičnega hekanja, najbolj pa uživa ob odzivih na kibernetske incidente. Predaval je na vseh največjih konferencah informacijske varnosti v Sloveniji. Je soustanovitelj fundacije SICEH (Slovenian Certified Ethical Hackers) ter predavatelj na  Gea Collegu. V letu 2018 je odkril ranljivost na uradni strani podjetja Microsoft in si tako prislužil objavo na spletni strani “Security Researcher Acknowledgments for Microsoft Online Services”. Leta 2020 je bil iz strani mednarodno priznane organizacije EC-Council priznan kot prvi v Sloveniji s certifikatom CEH Master in si s tem prislužil objavo na njihovi uradni strani v rubriki “Global Ethical Hacking Leaderboard”.



Lepo vabljeni, da se nam pridružite online, 3.3.2022, od 11:00 do 12:30.

Kotizacija znaša 297 € + DDV.
Za člane GDPR PLANETA je srečanje brezplačno!

Še niste član/-ica?
Pišite nam in z veseljem vam pošljemo več informacij glede ugodnosti, ki so jih deležni "prebivalci" GDPR PLANETA. 

Več informacij: 
Kristina Velišček
[email protected]
05 338 48 51

Naslednje srečanje kluba

Srečanje IT klubov: VZAJEMNA d.v.z.

20.09.2022, Vzajemna d.v.z. ,

PODROBNOSTI   PRIJAVI SE

Palsit TOP IT Klubi

Reference

SmartCom

Kristina Ober, CMO, Smart Com

Online srečanje IT kluba na temo »Kako se hitrejše in učinkoviteje odzvati na skrite in neznane varnostne incidente?«, ki smo organizirali skupaj s podjetjem Palsit d. o. o., je presegel naša pričakovanja. Z webinarjem, ki ga je izvedel Matjaž Katarinčič, vodja tehnološkega področja kibernetska varnost na Smart Comu, smo nagovorili več kot 130 zainteresiranih IT strokovnjakov in tako dodatno razširili krog sogovornikov. Poleg zanimive vsebine je za takšen rezultat zaslužna tudi Palsitova ekipa, ki je odlično promovirala online srečanje in ga tehnično tudi izvedla.

Zebra systems

Nebojša Stankić, Zebra Systems s.r.o.

I would like to thank all the interesting and well known participants for joining and ofcourse the organizers, Palsit d.o.o. Usually, when people attend online workshops they leave faster than they come. The common theme is boring and at worst confusing. I don't want to brag (too much). But this workshop was critical and fruitful. What made it sooo good? What brought it to that level of yum? Here's what made it a great experience: The atmosphere was ….Ol' fashioned. That's right… Tech guys (and gals) sitting in a round table discussion, talking the old fashioned way. · Real conversation · Mutual respect · Positive energy We had jokes, analogies, and stories that connected all of us. I'm really looking forward to the next event. Thank you all for making it an online event to remember.

Obveščamo vas, da so bili naši pogoji poslovanja posodobljeni.
Sprememba se nanaša na člen »Odpoved ali sprememba dogodka s strani organizatorja«. Zaradi nepredvidenih dogodkov, kot je tudi trenutna epidemija koronavirusa, si pridržujemo pravico, da posamezna izobraževanja odpovemo ali spremenimo termin oz. način izvedbe (online izvedba).

Odpoved ali sprememba dogodka s strani organizatorja
Organizator si pridržuje pravico do odpovedi posameznega izobraževanja, delavnice, dogodka, seminarja ali spremembe terminov oz. načina izvedbe (namesto osebne izvedbe dogodka, izvedba dogodka preko spleta ali na drug način, pri čemer se ključna vsebina in obseg dogodka ne spreminjata oziroma se prilagodita glede na spremembo, npr. zamenjava predavatelja, prilagoditev urnika ipd., vendar se ohrani enakovredna kakovost izvedenega dogodka). Zavezuje se k obvestilu prijavljenim najkasneje en delovni dan pred predvidenim pričetkom izobraževanja oz. takoj, ko prejme novico o morebitnih izrednih dogodkih, ki so razlog za spremembo/odpoved. V primeru odpovedi izobraževanja s strani organizatorja, organizator, morebitno že vplačano kotizacijo, brezobrestno povrne v roku štirinajstih dni od obvestila o odpovedi ali pa omogoči stranki, da kotizacijo porabi za druge izdelke ali storitve. V primeru spremembe načina izvedbe ostanejo plačila v veljavi, v primeru spremembe termina pa ima udeleženec možnost odpovedati udeležbo iz utemeljenih razlogov po določbi Odpoved s strani udeleženca ali pa se odjaviti na način v rokih, ki jih predvideva določba Odjava udeleženca. 

Celotni pogoji poslovanja so dostopni tukaj: https://poslovanje.pogoji.si/tos/29xyi0o

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj.