Srečanja za IT strokovnjake

Prijava na srečanje Top IT klubov

Srečanje » Srečanje IT klubov: Kibernetski napad na informacijski sistem URSZR

Kdaj: 25.09.2024
Ura: 10:00:00
Kje: GZS, Dimičeva ulica 13, Ljubljana,
Prva udeležba na srečanjih IT klubov je BREZPLAČNA.
Da Ne
Če ste zavezanec za DDV je ID za DDV Obvezen!

Vsa polja označena z * so zahtevana!

Vse informacije o plačilu boste dobili po elektronski pošti.

Strinjam se s splošnimi pogoji poslovanja podjetja Palsit d.o.o. in politiko varovanja osebnih podatkov! *

Informacijski sistem Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje je bil v noči med 16. 8. in 17. 8. 2022 tarča usmerjenega kibernetskega napada s kripto virusom. Posledice napada so v jutranjih urah zaznali operaterji nočne izmene Regijskega centra za obveščanje Ljubljana in Centra za obveščanje Republike Slovenije. Takoj je bil odrejen preventivni izklop informacijskega omrežja z namenom zaščite delovanja Regijskih centrov za obveščanje, ki sprejemajo klice v sili na številko 112, zaščite dokazov o kibernetskem napadu in preprečitve nadaljnjega širjenja napada. 

S spletne strani je razvidno, da se je znesek odkupnine, ki je bil na začetku 50.000 dolarjev, na koncu ustavil na 100.000 dolarjih, kar več kot očitno kaže na dejstvo, da napadalec ni imel ekonomskega interesa, saj se v podobnih primerih ti zneski dvignejo na več milijonov dolarjev. 

Nevarnost, da bi kibernetski napad blokiral delovanje številke 112 je zaradi tehnične zasnove (uporabljena je tehnologija ISDN in rezervne analogne telefonske linije, izdelani so načrti za delovanje v izrednih razmerah, v preteklosti so bili opravljeni stresni testi) zelo malo verjetna.

Na srečanju bomo izvedeli tudi:

  1. Kakšen je tipičen potek naročenega hekerskega napada z izsiljevalskim virusom?
  2. Kibernetski napad kot najeta storitev
  3. Kakšen je bil tokratni potek napada?
  4. Ocena dejanske ogroženosti 
  5. Kaj nam razkrivajo podatki na temnem spletu?
  6. Kakšna je pravna ureditev?
  7. Kako je potekala analiza podatkov?

Vabljeni v našo družbo 25. septembra 2024, 10.00 – 12.00, v prostore GZS. 

Maša Arčon Uršič
Strokovni vodja združenja klubov in IT strokovnjakov Slovenije
[email protected]
05 338 48 59

Reference

SmartCom

Kristina Ober, CMO, Smart Com

Online srečanje IT kluba na temo »Kako se hitrejše in učinkoviteje odzvati na skrite in neznane varnostne incidente?«, ki smo organizirali skupaj s podjetjem Palsit d. o. o., je presegel naša pričakovanja. Z webinarjem, ki ga je izvedel Matjaž Katarinčič, vodja tehnološkega področja kibernetska varnost na Smart Comu, smo nagovorili več kot 130 zainteresiranih IT strokovnjakov in tako dodatno razširili krog sogovornikov. Poleg zanimive vsebine je za takšen rezultat zaslužna tudi Palsitova ekipa, ki je odlično promovirala online srečanje in ga tehnično tudi izvedla.

Zebra systems

Nebojša Stankić, Zebra Systems s.r.o.

I would like to thank all the interesting and well known participants for joining and ofcourse the organizers, Palsit d.o.o. Usually, when people attend online workshops they leave faster than they come. The common theme is boring and at worst confusing. I don't want to brag (too much). But this workshop was critical and fruitful. What made it sooo good? What brought it to that level of yum? Here's what made it a great experience: The atmosphere was ….Ol' fashioned. That's right… Tech guys (and gals) sitting in a round table discussion, talking the old fashioned way. · Real conversation · Mutual respect · Positive energy We had jokes, analogies, and stories that connected all of us. I'm really looking forward to the next event. Thank you all for making it an online event to remember.

Obveščamo vas, da so bili naši pogoji poslovanja posodobljeni.
Sprememba se nanaša na člen »Odpoved ali sprememba dogodka s strani organizatorja«. Zaradi nepredvidenih dogodkov, kot je tudi trenutna epidemija koronavirusa, si pridržujemo pravico, da posamezna izobraževanja odpovemo ali spremenimo termin oz. način izvedbe (online izvedba).

Odpoved ali sprememba dogodka s strani organizatorja
Organizator si pridržuje pravico do odpovedi posameznega izobraževanja, delavnice, dogodka, seminarja ali spremembe terminov oz. načina izvedbe (namesto osebne izvedbe dogodka, izvedba dogodka preko spleta ali na drug način, pri čemer se ključna vsebina in obseg dogodka ne spreminjata oziroma se prilagodita glede na spremembo, npr. zamenjava predavatelja, prilagoditev urnika ipd., vendar se ohrani enakovredna kakovost izvedenega dogodka). Zavezuje se k obvestilu prijavljenim najkasneje en delovni dan pred predvidenim pričetkom izobraževanja oz. takoj, ko prejme novico o morebitnih izrednih dogodkih, ki so razlog za spremembo/odpoved. V primeru odpovedi izobraževanja s strani organizatorja, organizator, morebitno že vplačano kotizacijo, brezobrestno povrne v roku štirinajstih dni od obvestila o odpovedi ali pa omogoči stranki, da kotizacijo porabi za druge izdelke ali storitve. V primeru spremembe načina izvedbe ostanejo plačila v veljavi, v primeru spremembe termina pa ima udeleženec možnost odpovedati udeležbo iz utemeljenih razlogov po določbi Odpoved s strani udeleženca ali pa se odjaviti na način v rokih, ki jih predvideva določba Odjava udeleženca. 

Celotni pogoji poslovanja so dostopni tukaj: https://poslovanje.pogoji.si/tos/29xyi0o

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj.